Nu lasa deciziile sa te streseze

project-manager-stressedSe stie ca jobul de manager de proiect poate fi foarte stresant, mai ales la nivel de luare a deciziilor, cand trebuie sa-ti asumi responsabilitatea pentru intregul proiect si il indrepti in directia corecta.
Daca acest rol iti provoaca nopti albe si zile pline de griji, este momentul sa gasesti o cale de a stopa acest stres. Iata cateva metode care au mers in cazul meu:

Stii ce anume decizi?
Cea mai rea parte a luarii unei decizii este daca nu stii exact asupra a ce trebuie sa te decizi si de ce trebuie sa o faci. Chiar daca te afli sub o mare presiune pentru luarea unei decizii, va trebui sa te asiguri ca stii exact cu ce ai de-a face inainte sa iei o decizie finala. Uneori trebuie doar sa adresezi intrebarea potrivita persoanei potrivite. Daca iei decizii pripite fara a cunoaste toate detaliile si factorii implicati, te vei stresa si mai mult mai tarziu in cadrul proiectului.

Gaseste un sistem care merge pentru tine
Sunt multe feluri in care poti lua decizii: stai cu o cafea in fata pana iti vine o idee, te gandesti la solutii la volan in drum spre casa sau cand te bagi seara in pat. Important este sa vezi ce sistem functioneaza mai bine in cazul tau. Nu are sens sa te fortezi sa iei decizii bune daca nu te simti confortabil in situatia in care te afli. Ar trebui sa gasesti un sistem care merge in cazul tau si sa te tii de el pe cat posibil.

Nu te grabi
Nu-i lasa pe altii sa te grabeasca, mai ales atunci cand trebuie sa iei o decizie importanta. De asemenea, nu te grabi nici tu pe tine insuti/insati. Sunt multe motive din cauza carora te poti grabi. De exemplu, vrei sa scapi de o problema cat mai repede si nu dai importanta prea mare deciziei pe care trebuie sa o iei. Dar, in mod normal, nu exista motive sa te grabesti sa iei decizii pe care s-ar putea sa le regreti mai tarziu. Chiar daca esti aproape sigur(a) de decizia pe care vrei sa o iei, abtine-te pana toate dubiile vor fi clarificate.

Nu pierde controlul
Unul din cel mai stresant factor este pierderea controlului. Daca pastrezi controlul asupra tuturor aspectelor din proiect, vei fi foarte putin stresat(a) si chiar iti va face placere sa lucrezi la acest proiect. Pentru luarea deciziilor trebuie sa cunosti foarte bine lucrul asupra caruia decizi si sa urmezi procesul pana la sfarsit. Este foarte usor sa cedezi controlul in momente critice si sa delegi sarcini altora. In acest caz, stresul nu va intarzia sa apara, stiind ca alte persoane iti fac treaba.

Noaptea e un sfetnic bun
Daca esti stresat(a) si te gandesti ca poate nu iei cea mai buna decizie, atunci ar trebui sa lasi sa treaca macar o noapte daca se poate. In majoritatea cazurilor, o zi in plus nu conteaza. Creierul uman are propriile cai de a calcula diferite permutari si posibile consecinte ale unei decizii. De asta nu trebuie sa ne grabim niciodata sa luam decizii. Dupa cateva ore poate vezi lucrurile altfel si regreti decizia luata in pripa. Cu totii avem o voce interioara pe care o auzim mai ales cand avem dubii. Acea voce se „aude” mai clar peste noapte, asa ca las-o sa „vorbeasca” si ascult-o inainte de a lua o decizie.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *