7 aptitudini de care un project manager are nevoie

bizcafe-project-manager-skillsAi nevoie de multe abilitati ca sa fii un project manager de succes. Daca iti lipseste vreuna e timpul sa gasesti o cale de a o dobandi. Fara una din urmatoarele aptitudini jobul tau va fi foarte dificil.

Comunicare
Acest aspect al managementului de proiect este de obicei trecut cu vederea, asa ca l-am pus primul pe lista. Va trebui sa conduci o echipa si sa ai de-a face cu tot felul de oameni (clienti, asociati, parteneri etc.). Deci abilitatea ta de a vorbi cu ei si a comunica esentialul la orice nivel este vitala.

Planificare
Un proiect devine un succes atunci cand lucrurile potrivite se intampla la momentul potrivit. Suna simplist, dar aceasta este esenta. Din prima zi ar trebui sa ai clar in minte conceptul proiectului. Dupa ce l-ai gandit, l-ai scris si ai desemnat cine ce face, nu mai ai de facut decat sa urmezi rolul pe care ti l-ai atribuit in cadrul planificarii. Pe langa acest plan de ansamblu al proiectului, trebuie sa-ti planifici fiecare sarcina si zi in parte. Asigura-te ca te organizezi eficient si te folosesti de timpul tau la maximum pentru a respecta termenele si a duce proiectul la bun sfarsit.

Negociere
Nu toata lumea va fi de acord cu tine. Daca esti norocos nu vei avea niciun conflict serios pe parcursul proiectului. Insa de cele mai multe ori este totusi nevoie sa negociezi cu membrii echipei, clienti, asociati, parteneri etc. Daca nu ai mai negociat niciodata nimic, este cazul sa inveti.

Experienta
Daca ai intrat in managementul de proiect din lumea afacerilor, vei observa ca managerii de proiect au tendinta de a folosi un limbaj specific pe care tu nu il stapanesti. De asemenea, se folosesc de tool-uri si documentatie de care tu nici nu ai auzit pana acum. Chiar daca ti se pare imposibil sa inveti toate aceste lucruri noi aproape peste noapte, eu consider ca este abilitatea cea mai usor de prins „din zbor”.

Sedintele
A organiza eficient sedinte cu membrii echipei, clienti, asociati, parteneri etc. este un alt aspect important in cadrul unui proiect. Trebuie sa inspiri oamenii cu viziunea ta si sa depasesti eventualele piedici in calea realizarii cu succes a proiectului. Foarte important: trebuie sa organizezi si sa conduci eficient sedintele! Fa si respecta agenda sedintei de la primul pana la ultimul minut.

Jonglerii
Sunt atatea sarcini de indeplinit in acelasi timp, incat uneori ai impresia ca faci jonglerii, nu multi-tasking. De exemplu, trebuie sa stii tot ce face echipa ta in timp ce tu te intalnesti cu clientii si iti indeplinesti si sarcinile individuale. Munca in cadrul unui proiect este unica si are un sistem stop-go de lucru. Daca vreodata se intampla sa fie liniste si pace, atunci respira adanc si pregateste-te de runda urmatoare…

Timpul
Mai presus de toate, managementul eficient al timpului este cel mai important. Nu s-a inventat ziua care are mai mult de 24 de ore, asa ca este esential sa inghesui tot ce trebuie sa faci astazi in aceste 24 de ore. Nu este o solutie sa muncesti pana la capatul puterilor si apoi sa te duci acasa si sa cazi lat in pat. Consider ca este mult mai bine sa lucrezi un numar rezonabil de ore si sa-ti folosesti timpul cat mai eficient cu putinta. Asta inseamna sa te ocupi de lucrurile importante mai intai si sa nu lasi nimic pe ultima suta de metri. Daca prinzi ritmul, lucrurile merg natural si firesc.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *