Rezolvarea problemelor in Project Management
In orice proiect se ivesc probleme la un moment dat. Acest fapt nu are legatura cu abilitatile tale, pur si simplu in proiecte apar inevitabil diverse probleme, iar managerul de proiect trebuie sa le rezolve. Asadar, ca manager de proiect, trebuie sa te gandesti dinainte la modalitatile prin care vei rezolva problemele pe care inevitabil le vei intalni.
Fii calm
Prima regula a rezolvarii unei probleme, de orice natura ar fi ea, este sa-ti pastrezi calmul. Desigur ca aceasta regula se aplica si rolului de manager de proiect. Poate primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este ca orice problema sau plangere intalnesti, nu reprezinta neaparat un atac la abilitatile tale de a-ti face bine treaba. Niciun manager de proiect din lume nu poate evita absolut toate problemele, tot timpul. Accepta ca este un lucru cu care trebuie sa te confrunti. Daca uneori iti pierzi cumpatul cand afli vesti proaste, poate ar fi bine sa iei o pauza si sa respiri profund pentru a te calma. Poti chiar sa te ocupi cu altceva pana iesi din acea stare. Doar daca ataci problemele cu calm, poti gasi solutia potrivita mai repede.
Afla toate detaliile
Este foarte usor sa te grabesti si sa tragi conluzii pripite care duc la solutii gresite. Mai ales atunci cand te astepti ca in cadrul proiectului ceva sa nu mearga conform planului. Cea mai buna cale de rezolvare a unei probleme este sa te gandesti la solutii doar dupa ce ai toate detaliile. Aceasta parte a procesului de rezolvare pare uneori o pierdere de timp, dar de fapt poate sa-ti economiseasca timp pe termen lung. Daca tragi concluzii pripite si incerci sa rezolvi probleme fara sa stii foarte detaliat despre ce este vorba, este posibil sa incerci sa rezolvi probleme care nici nu exista. Investigheaza amanuntit situatia si poti gasi o solutie mai buna, potrivita fix problemei pe care o cunosti in detaliu. Uneori ai impresia ca problema devine din ce in ce mai mare cu cat o cercetezi mai indeaproape. Este mai bine sa afli mai devreme ce nu merge in cadrul proiectului si sa rezolvi problema o singura data, decat sa pierzi timpul de mai multe ori cu tot felul de detalii pe care le-a trecut cu vederea prima data. Mai devreme sau mai tarziu, acestea vor iesi la suprafata si vor crea alte probleme.
Ia in considerare toate optiunile
Dupa ce cunosti foate bine care este problema, incepi sa te gandesti la solutii. Nu este nimic rau in asta, dimpotriva, inseamna ca ai o atitudine proactiva. Totusi, trebuie sa eviti sa te grabesti cu alegerea unei solutii inainte de a lua in considerare toate optiunile. Cam orice problema cu care te poti confrunta poate avea mai multe solutii posibile, iar prima care iti vine in minte nu este intotdeauna cea mai buna. Daca iti permite timpul, asteapta o zi-doua si vezi daca iti mai vin si alte idei intre timp. Inveti destul de repede sa gasesti mai multe solutii, trebuie doar sa-i dai timp creierului sa vina cu noi idei.
Implica echipa
Dupa cum vezi, a gasi solutia potrivita pentru fiecare problema, de fiecare data, nu este un lucru usor. Chiar daca este sarcina ta ca manager de proiect, asta nu inseamna ca tu trebuie sa te ocupi de absolut toate problemele. Toti membrii echipei pot sa vina cu idei, sa gaseasca solutii si sa rezolve probleme. Acest lucru poate ajuta intreaga echipa sa progreseze si sa-si imbunatateasca abilitatile. In special daca problema este mare si foarte complexa, atunci toata echipa poate lua parte la o sesiune de braistorming. O problema mica si mai simpla poate fi rezolvata de unul sau doi membrii ai echipei.