5 sfaturi pentru ca membrii echipei sa lucreze mai bine

bizcafe-happy-project-teamA determina echipa sa lucreze eficient este unul dintre principalele teluri ale unui manager de proiect, dar va fi si o adevarata provocare.
Vestea buna este ca oamenii reactioneaza la anumite tipuri de abordari, asa ca iata cateva sfaturi de pus in practica in echipa ta:

Responsabilizeaza-i
Nu toata lumea vrea mai multe pe cap decat are deja, asa ca prima provocare este sa iti dai seama cine isi doreste, sau nu, mai multe responsabilitati. De obicei, dupa scurte discutii cu echipa este destul de evident: o persoana care isi doreste sa progreseze si sa avanseze spre rolul de manager de proiect. Daca ai un astfel de om in echipa ta, considera-te norocos; te poti baza pe el si ii poti da mai multe responsabilitati. Insa, nu este nimic gresit in a-ti face treaba decent, fara a-ti lua responsabilitati in plus. Nu are sens sa fortezi ceilalti membrii ai echipei in a-si asuma ceva ce nu vor.

Lauda-i
Foarte usor uitam sa laudam echipa, nu? Chiar daca esti foarte multumit(a) de eforturile lor, poate uiti sa le spui acest lucru. Nu este necesara o abordare formala si pretentioasa ca sa-i spui cuiva ca si-a facut treaba super-bine. Poti sa ridici moralul unui membru sau al intregii echipe prin cateva cuvinte de lauda adresate direct si la obiect. Evita sa devii tipul de manager care lauda oricand pe oricine pentru orice, indiferent daca merita sau nu.

Instruieste-i
Proiectele pot lua intorsaturi ciudate si te poti trezi in situatii-limita oricand. Intr-o lume ideala, toti membrii echipei ar fi dinainte foarte bine instruiti pentru toate scenariile posibile. Sunt multe subiecte si domenii in care tu si toti membrii echipei puteti deveni mai buni si cu care va puteti sprijini reciproc.

Integreaza-i
Cei mai multi dintre noi ne simtim mai bine in echipe care colaboreaza eficient, dar si intr-un mod placut si distractiv. In cadrul unui proiect este dificil sa creezi un spirit de echipa deoarece fiecare lucreaza la lucruri diferite, iar unii membrii pot fi pe teren sau in deplasare mai tot timpul. Dar totusi merita sa incerci: daca reusesti, va fi benefic pentru intreaga echipa. Acest lucru ar trebui sa vina de la tine (managerul de proiect), asa ca ar trebui sa te gandesti cum sa-i incurajezi pe ceilalti sa fie o echipa in adevaratul sens al cuvantului. Fa sedintele mai distractive daca poti si incearca sa creezi un mediu de lucru cat mai placut, dar si eficient. Totusi nu neglija lucrurile serioase.

Informeaza-i
Ca manager de proiect trebuie sa stii tot timpul ce se intampla in cadrul proiectului. Dar nu uita ca nu toti membrii echipei au aceeasi vedere de ansamblu ca tine. Tine-i pe toti la curent cu toate informatiile necesare. Acest lucru ii va ajuta de asemenea sa se simta parte din echipa si sa vada cat de importanta este contributia lor pentru proiect. Sunt mai multe metode prin care poti sa informezi intreaga echipa, dar cea mai buna este prin intermediul sedintelor. Poti chiar sa dai mai multe detalii decat este necesar, dar este preferabil decat sa dai prea putine si sa lasi zone neacoperite.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *