5 sfaturi utile pentru un proiect de succes

Daca devii pentru prima data project manager, vei dori tot sprijinul pentru realizarea cu succes a proiectului la care lucrezi. Iata cateva sfaturi utile:

Efort de echipaproject-team-hands

Cele mai bune proiecte sunt acelea in care toti membrii echipei isi aduc aportul. Daca te aventurezi in necunoscut de unul singur, s-ar putea sa nu-ti iasa. Adevaratul punct forte al unui project manager este delegarea sarcinilor si implicarea intregii echipe. Dar pentru toti trebuie sa primeze calitatea, indiferent de nivelul la care lucreaza. Te vei simti mult mai bine ca un bun conducator de echipa, vazandu-i pe ceilalati cum se ridica la standardele impuse de tine.

Planificare

Indiferent ca iti place sau nu sa planifici proiectele, ca project manager nu ai cum sa scapi de acest aspect. Planificarea corecta iti va face viata mult mai usoara. Asadar, aceasta ar trebui sa fie printre primele sarcini de care sa te ocupi. Apoi, doar urmaresti pas cu pas planul si te asiguri ca totul merge cum trebuie. Nu este cea mai placuta parte a jobului, dar este foarte necesara si utila in indeplinirea obiectivelor proiectului.

Focus pe obiective

Chiar daca pare evident, ai fi surprins cati oameni le pierd din vedere. Obiectivele trebuie atinse, iar daca nu sunt in atentia ta in mod constant, intregul proiect va avea de suferi sau chiar va fi ratat. Deci, cum facem sa le prioritizam in lista de treburi cotidiene? Sunt mai multe feluri si va trebui sa incerci cateva pana il gasesti pe cel care ti se potriveste tie. Personal, pun prezentari sau imagini pe un perete pe care il vad si eu, si toata echipa.

Resursele potrivite la indemana

Una dintre cele mai mari probleme pe care poti s-o intalnesti este legata de resursele necesare pentru a duce proiectul la bun sfarsit. Poate fi lipsa priceperii/experientei echipei, un buget deficitar, spatiu prea mic in birou, prea putine calculatoare sau telefoane etc. Unele sunt mai importante sau mai grave decat altele, dar oricare dintre ele poate intarzia sau pune in pericol proiectul. De aceea, este imperios necesar sa stabilesti cat mai devreme de ce resurse ai nevoie, cum vei face rost de ele si cum poti rezolva posibile probleme inerente. Planificarea in avans este vitala. Lucruri neasteptate se pot intampla, asa ca planifica sa ceri si extra-resurse daca ai nevoie.

Comunicare

Comunicarea este o chestiune foarte importanta in orice proiect. Ea face ca lucrurile sa mearga mult mai simplu si mai usor pentru toata lumea implicata: membrii echipei, clienti sau alte persoane interesate sau care fac parte din proiect. Va trebui sa fructifici la maxim sedinte, intalniri, prezentari, email-uri, apeluri telefonice sau orice fel de comunicare ce ti se pare potrivita si la indemana. Acest aspect nu trebuie neglijat, chiar daca ai sarcini mult mai importante de realizat. Daca crezi ca ti-a scapat din vedere comunicarea clara si la zi, atunci poti face o sedinta generala cu toate persoanele implicate. Este mai usor si mult mai putin stresant sa te concentrezi pe sarcini mici, simple si scurte (de ex. un email, un telefon) pentru a tine la curent pe toata lumea cu ce s-a facut si ce mai trebuie realizat in continuare pentru terminarea cu succes a proiectului.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *